keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Kolmen viljan helmiä ja parsaa

Vuosia sitten lempikeittokirjoihini kuului Tina Nordströmin tuotanto. Tykkäsin katsella myös naiskokin ohjelmia. Kyseiset kirjat ovat kuitenkin jääneet jostain syystä pölyttymään keittokirjahyllyyn, enkä tiedä onko neitonen edelleen aktiivisesti tv-kokkina. En ole ainakaan sattumalta hänen ohjelmiaan nähnyt. Kaivelin kirjat muistinvirkistykseksi taas esille ja ilahduin kuinka paljon hyviä ohjeita hänellä on. Pidän reseptien pohjoismaalaisuudesta, yksinkertaisuudesta ja raaka-aineiden saatavuudesta. Täytyypä ottaa kirjat taas aktiiviseen tarkasteluun.

Seuraava ohje on Nordströmin kirjasta Huippuhyvää! Tarvitsin kanapihville kastikkeineen maukkaan lisukkeen. Vaatimuksena oli, että voin käyttää parsaa. Valitsin kirjasta splettivehnän ohjeen, joka tarjoillaan broileri saltimboccan kera. Spelttivehnän korvasin kolmen viljan helmillä (Torino/Raisio), koska en yltänyt kaupassa spelttivehnään, eikä lähellä liikkunut ketään pidempää henkilöä. Kolmen viljan helmi toimi loistavasti reseptissä. Saltimboccan tilalle tein yksinkertaisesti maustettua (sitruunaa ja timjamia) broilerin rintafileepihviä dijonsinappikastikkeella. Tämä lisuke kävisi juhlavampaankin menuseen ja ehdottomasti teen tätä uudestaan. Täytyy mainita, että dijonkastike oli oikein hyvää, vaikka ei ehkä täydellisin yhdistelmä miedon lisukkeen kanssa. Ehkä maltillisemmalla sinapin käytöllä tulos olisi ollut sointuvampi.

 Kolmen viljan helmiä, parsaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja 4-6 hengelle lisukkeeksi
  • puntti vihreää parsaa, puumaiset tyviosat katkaistuna
  • 2dl öljyyn säilöttyjä aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 2 salottisipulia
  • 2 isoa valkosipulinkynttä
  • 3dl kolmen viljan helmiä (tai spelttivehnää/bulguria)
  • 7dl vettä
  • 2rkl kanafondia
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1rkl voita
  • 1dl parmesaaniraastetta
  • ½dl silputtuja yrttejä (minulla oli basilikaa ja lehtipersiljaa)
Hienonna salottisipulit ja valkosipulin kynnet. Valitse kannellinen paistokasari. Kuullota sipuleita tilkassa öljyä. Lisää viljahelmet ja jatka kuullottamista kahden minuutin ajan. Kaada kasariin vesi, kanafondi ja mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä n. 15min. Lisää sitten kasariin n. 2cm paloiksi leikattu parsa. Jatka kypsentämistä n. 5min. Tina kehotti esikypsentämään parsan, mutta minusta parsa kypsyy hyvin "risoton" joukossa, eikä menetä makua keitinveteen. Maista viljahelmiä ja tarkista, että ne ovat kypsiä. Sekoita sitten joukkoon voi, parmesaani, pieneksi kuutioidut tomaatit ja yrtit. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.  

Tulos on hyvin risottomainen, vaikka valmistustekniikka on huomattavasti yksinkertaisempi.

Lapsiystävällisyys: Akku vierastaa kaikkia riisimäisiä lisukkeita, vaikka perusriisi saattaa maistua hyvällä tuurilla. Tätäkin lisuketta piti houkutella maistamaan ja annos upposi pitkin hampain nuorelle herralle. Parsa on ehdoton inhokki ja ne otin suosiolla pois. Ehkä hän oppii arvostamaan tuota vihreää herkkua vähän isompana (toivottavasti!) tai ujutan sitä pikkuhiljaa tunnistamattomassa muodossa johonkin toiseen ruokaan. Akku täytti mahan kanapihvillä ja dippaili sitä innokkaasti dijonkastikkeeseen, jonka arvelin olevan liian vahvaa lapselle, mutta laitoin silti maistiaisen. Herra onkin suuri "SIMAMPIN" ystävä, Ikean sinappi taitaa olla suosikki.

2 kommenttia:

  1. Kesämökillä Akkulle upposi hyvin makkaran kyytipoikana Meiran sinappi, joka minusta on parasta ikinä!Mamselli

    VastaaPoista
  2. Tosi herkullisen näköistä ruokaa! :)

    VastaaPoista